Strony

sobota, 1 października 2016

Babeczki czekoladowe z cukinii bez cukru

Łaa! Wracam po kolejnej przerwie... ale z czym!?
To jest chyba jedna z lepszych rzeczy, jaką tutaj zamieszczam!
Bez zbędnego gadania, przechodzimy do konkretów!


Babeczki czekoladowe z cukinii bez cukru
Składniki na 6 sztuk:
Ok. 200 g cukinii,
1 jajko,
Łyżeczka wiórków kokosowych, 
Łyżeczka mąki ryżowej,
Łyżeczka mąki gryczanej,
Orzechy wg uznania (u mnie nerkowce i laskowe),
Słodzik (ja użyłam syropu karmelowego 0kcal),
1,5 łyżeczki kakao gorzkiego,
Na górę dodałam jednego banana i gorzką czekoladę.

Przygotowanie:
1. Cukinię ścieram na tarce na grubych oczkach i bardzo dokładnie odsączam od wody.
2. Do cukinii dodaję wiórki z kokosa.
3. Oddzielam białko od żółtka.
4. Białko ubijam.
5. Do cukinii dodaję pozostałe składniki i kilka łyżeczek białka.
6. Miksuję.
7. Dodaję do reszty białka i mieszam łyżką. 
8. Całość wykładam do kokilek i układam na górę banana i gorzką czekoladę.
9. Wstawiam do piekarnika na ok 25 min, 180 st.(góra dól).





Pyyyyszności! Smacznego! :)

Sztuk było 6... moja siostra była szybsza niż ja z aparatem.