Strony

sobota, 1 października 2016

Babeczki czekoladowe z cukinii bez cukru

Łaa! Wracam po kolejnej przerwie... ale z czym!?
To jest chyba jedna z lepszych rzeczy, jaką tutaj zamieszczam!
Bez zbędnego gadania, przechodzimy do konkretów!


Babeczki czekoladowe z cukinii bez cukru
Składniki na 6 sztuk:
Ok. 200 g cukinii,
1 jajko,
Łyżeczka wiórków kokosowych, 
Łyżeczka mąki ryżowej,
Łyżeczka mąki gryczanej,
Orzechy wg uznania (u mnie nerkowce i laskowe),
Słodzik (ja użyłam syropu karmelowego 0kcal),
1,5 łyżeczki kakao gorzkiego,
Na górę dodałam jednego banana i gorzką czekoladę.

Przygotowanie:
1. Cukinię ścieram na tarce na grubych oczkach i bardzo dokładnie odsączam od wody.
2. Do cukinii dodaję wiórki z kokosa.
3. Oddzielam białko od żółtka.
4. Białko ubijam.
5. Do cukinii dodaję pozostałe składniki i kilka łyżeczek białka.
6. Miksuję.
7. Dodaję do reszty białka i mieszam łyżką. 
8. Całość wykładam do kokilek i układam na górę banana i gorzką czekoladę.
9. Wstawiam do piekarnika na ok 25 min, 180 st.(góra dól).





Pyyyyszności! Smacznego! :)

Sztuk było 6... moja siostra była szybsza niż ja z aparatem.



środa, 25 maja 2016

Cukinia faszerowana kurczakiem z pieczarkami i mozzarellą.

Dzień dobry, dzień dobry!!
Rzadko tu piszę, ale zaglądam w miarę regularnie.
Ostatnio nie miałam za dużo czasu na kombinowanie w kuchni... Zabrałam się za to dopiero, gdy zachorowałam... A jak już wiecie z poprzednich postów- jak mam leżeć w łóżku to zwykle biegam po kuchni.
I tak dzisiaj powstało coś niesamowitego!
A co do mojego trybu życia bo pytacie: chodzę na siłownię 4-5 razy w tygodniu, staram się trzymać redukcję, biorę suplementy, jednak teraz mam od nich 2 tyg przerwę i choroba zmusiła mnie do 5-dniowej przerwy w treningach, ale już nie mogę się doczekać powrotu. Dokładniej wszystko Wam opiszę innym razem :)
Do rzeczy...

Cukinia faszerowana kurczakiem z pieczarkami i mozzarellą... a może... cukinia nadziana pieczarkami z kurczakiem pod kołderką? (Nieee... Nie umiem tworzyć takich nazw)
Składniki na dwie porcje widoczne na zdjęciu:
-pierś z kurczaka,
-średnia lub duża cukinia,
-pół kulki mozzarelli,
-4 łyżki smażonych pieczarek,
-przyprawy (w moim przypadku sól i meksykańska).
Przygotowanie:
1. Pieczarki podsmażam pokrojone w plasterki,
2. Kurczaka kroje w kostkę, wykładam na patelnię i zalewam wodą (nie używam w ogóle oleju), dodaje przyprawy i gotuje, aż mięso będzie gotowe.
3. W międzyczasie przekrawam cukinie na pół i wydrążam środki.
4. Układam na spod usmażone pieczarki.
5. Na to wykładam kurczaka.
6. Na samą górę wykładam pokrojoną mozzarellę.
7. Piekłam przez 20 min 180 st (góra dół), następnie na 3 min włączyłam grillowanie (tylko góra) temp. 250 st- żeby mozzarella się ładnie zrumieniła.

Baaardzo polecam spróbować! 
Jednak się okazuje, że nie taka redukcja straszna. 
Smacznego!

Jedna porcja to ok 350 kcal







czwartek, 3 marca 2016

Zdrowe ciasteczka bez cukru

Dawno mnie tu nie było, niestety czas dla Was znalazłam dopiero teraz, kiedy któryś dzień z rzędu leżę w łóżku chora. A zawsze jak mam leżeć w łóżku, to wychodzi na to, że siedzę w kuchni ;)
Dlatego przychodzę do Was z moim ulubionym przepisem na zdrowe ciasteczka.
Polecam je szczególnie po treningach.
I... POLECAM WAM TRENINGI SIŁOWE!
Ćwiczę, już któryś miesiąc, nieźle się wkręciłam i wydaje mi się, że dopiero teraz cokolwiek ruszyło, choć mi już przestało zależeć na pięknej sylwetce, zależy mi na zdrowiu. Moja dieta się trochę zmieniła: trochę więcej kalorii, trochę więcej wartości odżywczych, duuużo więcej białka niż wcześniej.
Chciałam również Wam podziękować, od czasu do czasu sprawdzałam czy coś się tutaj dzieje i... Nie było ani jednego dnia bez wyświetleń. Zaglądacie tutaj codziennie. Dziękuję serdecznie :)
Bez dodatkowego gadania:

Zdrowe ciasteczka bez cukru <3
Składniki:
1. Migdały (pół garstki)
2. Orzechy nerkowca (podobnie do migdałów)
3. 2 dojrzałe banany
4. 3,5 łyżki płatków owsianych
5. Opcjonalnie 2 łyżeczki jagód goji
6. 3 łyżeczki wiórków kokosowych
7. 3 pokrojone suszone morele
8. 4 łyżki płatków migdałów
9. Cynamon i gałka muszkatołowa wg. uznania
Ciężko jest podać dokładne proporcje, wszystko zależy od wielkości banana, od tego jak owoc jest dojrzały etc.. 

Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki włożyć do miski, rozdusić widelcem banany i dokładnie wymieszać. Masa nie powinna być za luźna ani zbyt krucha. Jeśli jest luźna można dodać więcej kokosa, czy płatków owsianych. 
2. Wyłożyć na nasmarowaną olejem blaszkę.
3. Piec przez 10 min w temp. 180 st (termoobieg- góra, dół) lub 200 st (góra dół)


Smacznego! :)




Radzę jednak uważać z tymi ciasteczkami, uzależniają. 
Ja zwykle je jem po treningu siłowym lub na śniadanie.