Strony

czwartek, 18 czerwca 2015

Placuszki jaglane z czereśniami

Dzisiaj miałam ochotę na coś naleśnikowego. Dlatego powstały takie placuszki :)
Bo na diecie powinniśmy jeść to co wcześniej, tylko odpowiednio przygotowane.
I powiem Wam, że są lepsze niż te mączne, które robiłam do tej pory. Skórka, która powstanie podczas smażenia będzie lekko chrupiąca a środek bardzo miękki, finezja <3
Takie dania najlepiej jeść na śniadanie :)

Placuszki jaglane:
Składniki na placuszki:
Pół szklanki kaszy jaglanej,
Łyżeczka ksylitolu (lub według uznania substancji słodzącej),
Jedno jajko,
Woda,
Pół łyżeczki oleju kokosowego (opcjonalnie)

  1. Kaszę jaglaną płuczę na sicie najpierw zimną wodą, a później wrzątkiem. Przesypuje do garnuszka, zalewam podwójną ilością wody i gotuje do miękkości.
  2. Gdy kasza jest gotowa odstawiam ją na chwilę, w tym czasie do kielicha miksera (czy blendera) wbijam jedno jajko, dodaje cukru, oleju kokosowego i dodaje kaszę.
  3. Miksuję na gładką masę.
  4. Powstałe ciasto wylewam na rozgrzaną patelnię wysmarowaną minimalną ilością oleju rzepakowego. 
Ciasto pomimo, ze będzie gęste, na patelni będzie dosyć lejące, dlatego nie róbmy zbyt grubych placuszkow i wydłużmy czas smażenia ;)

Ja moje placuszki podałam z jogurtem naturalnym i czereśniami. 

Smacznego! :)

12 komentarzy:

  1. Wyglądają smakowicie, na pewno się na nie skuszę. Pozdrawiam :) http://nothinghappenswith.blogspot.com/ zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
  2. http://wikiandmarta.blogspot.com/-mój blog
    Obserwuję liczę na rewanż:)
    Zapraszam do komentowania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno palce lizać , trzeba spróbować! :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam ! Na pewno wypróbuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają super! Zapisuję przepis i będę robić :D

    www.little-crazy-dreams.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Chodzi za mną ochota na placuszki od kilku dni, ale teraz mnie zmotywowałaś żeby zrobić je dziś :* wyglądają przepysznie :)!

    OdpowiedzUsuń
  7. ojej, już wiem co zjem jutro na śniadanie. zdjęcia wyglądają tak zachęcająco :)
    http://milleremilia.blogspot.com/2015/06/nie-czekaj-i-ruszaj-w-swiat-czyli.html

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis kusi, ciekawe jak smakuje. Z chęcią spróbuję! :D
    http://monshevogue.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń