poniedziałek, 15 czerwca 2015

Kurczak po meksykańsku, a może leczo?



Od razu przechodzac do rzeczy:
Kurczak po meksykańsku, można powiedzieć, że jest to też leczo :) Jak zwał, tak zwał.
Propozycja dietetyczna <3



Składniki:
Pierś z kurczaka,
1,5 papryki (ja użyłam czerwonej, ale ładniej będzie danie wyglądać, jeśli użyjecie kolorowych),
4 średnie pomidory,
Łyżka koncentratu pomidorowego,
10 pieczarek,
1 cebula, 
4 ząbki czosnku,
Puszka czerwonej fasoli,
Łyżeczka oliwy z oliwek,
Pieprz, imbir, papryka ostra, szczypta soli.

Przygotowanie:
1. Pomidory zalewam wrzątkiem, żeby później je obrać.
2. Pieczarki kroje w ćwiartki, paprykę w grubszą kostkę, a cebulę w półksiężyce. 
3. Na patelni smażę kurczaka, którego przyprawiam do smaku, po chwili dodaje pieczarki, później cebulę.
4. W niewielkiej ilości oleju w garnku smażę paprykę doprawioną papryką ostrą. Po chwili dodaję zawartość patelni i dodaje pokrojone ząbki czosnku. Duszę przez 10 min.
5. W tym czasie obieram pomidory i kroje je w dosyć drobną kostkę.
6. Dodaje pomidory, fasole oraz koncentrat i gotuję, jeśli macie dużo wody, nie przykrywajcie garnka, powinno to odparować. Im dłużej dusimy, tym bardziej aromatyczne będzie.

Jedna porcja dostarczy Wam mniej niż 300 kcal,
Smacznego! :)

1 komentarz:

  1. Świetny przepis, z pewnością wykorzystam ;p
    Zapraszam do mnie: http://sugarivett8.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń