Babeczki jaglane z jabłkiem i truskawkami podane z sosem z jogurtu i truskawek.
Ciasto na 6 babeczek:
70 g kaszy jaglanej,
Jedno jajko,
Pół jabłka,
3 duze truskawki,
3 lyzki płatków owsianych.
Sos:
3 duze truskawki,
4 łyżeczki jogurtu naturalnego,
Sok w połówki cytryny.
Kasze jaglana przeplukalam ma sicie kilka razy zimna woda, a później wrzatkiem by pozbyc sie goryczy. Zalalam podwójna ilością wody i gotowałam aż była miękka, odstawiłam na chwile by jeszcze napęczniała.
Pol jabłka starlam ma tarce o grubych oczkach, dodałam truskawki, ktore rozdusiłam widelcem. Nastepnie wsypałam płatki owsiane i ugotowana kaszę. Dodałam jajko i wszystko dokładnie wymieszalam.
Ciasto włożyłam do silikonowych foremek. Pieklam 40 min w temperaturze 200 stopni.
Jako sos dodalam jogurt naturalny z sokiem z cytryny i pokrojoni truskawkami.
Smacznego! ;)
3 babeczki z sosem to moje jedno śniadanie.
Zachecam do wysyłania zdjęć zrobionych przez Was potraw z moich przepisow. Chętnie je wstawię na bloga.
e-mail: mrosik98@gmail.com
Wyglądają pysznie :D
OdpowiedzUsuń