niedziela, 10 maja 2015

Kurczak w panierce

Pierwszy przepis na obiad, ktory tu umieszczam a jaki dobry! Skorzystalam jeszcze z warzyw sezonowych i zjadlam go z rzodkiewka i szparagami. Palce lizac!


Skladniki:
Piers z kurczaka (z jednej wychodza trzy kotlety) 
Platki kukurydziane
Przyprawy
Odrobina mleka (lub jajka)

Piers z kurczaka przeciac na trzy czesci. Roztłucz tłuczkiem. Nastepnie zanurz kurczaka w mleku (jesli wybraliscie jajka, to w jajku) i pozniej rozgniecionych płatkach wymieszanych z przyprawami. Ja moje platki rozgniotlam w mozdzierzu, jednak mysle, ze wkladajac je do woreczka i rozduszajac walkiem, czy tluczkiem, zrobilabym to szybciej. Przyprawy dodajemy wedlug uznania do platkow, ja dodalam papryke ostra mielona i przyprawe do kurczaka. 
Blache wysmarowalam bardzo minimalna iloscia oliwy z oliwek i tak samo mala iloscia skropilam z gory. 

Piekarnik nagrzalam na 220st, pieklam po 10 min z kazdej strony. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz