piątek, 5 czerwca 2015

Dietetyczna bezglutenowa tarta z owocami

Tak uwielbiam piec, że czasami nie wiem, czy bardziej brakuje mi tej czynności, czy słodyczy. Musiałam coś zrobić z mrożonymi porzeczkami, do tego dodałam świeże truskawki i powstało to:
Dietetyczna tarta z budyniem i owocami:
Składniki na ciasto: 
90 g miękkiego masła,
Niecałe 1.5 szklanki mąki (w moim przypadku Schar'a do wypieków)
Jedno żółtko, 
2 płaskie łyżki ksylitolu.

Masa:
Budyń (w moim przypadku bezglutenowy jagodowy budyń z celiko),
500 ml mleka,
0.5 łyżeczki cukru. 

Składniki na ciasto miksuję przez chwilę, aż nie będzie grudek, później ugniatam ręką na gładką masę. Wkładam do woreczka i na 20 min do zamrażalnika. Po wyjęciu wykładam na tacy, piekę w temperaturze 180 st (góra, dół) przez ok 25 min.
Budyń gotuje wg. przepisu na opakowaniu, rozkładam na tarcie dopiero gdy się lekko schłodzi, zaraz po wyjęciu z piekarnika jest miękka. Układamy owoce wg. preferencji :)

Jest to danie, od którego wielka krzywda nam się nie stanie, my na diecie, przecież też możemy pozwolić sobie na coś dobrego, ale pamiętajmy, że jedząc tylko takie rzeczy, nie schudniemy :)


Zachęcam do robienia i wysyłania zdjęć Waszych interpretacji moich przepisów. Chętnie je wstawię na bloga :)
e-mail: mrosik98@gmail.com


3 komentarze: