piątek, 24 lutego 2017

Muffinki z batatów bez mąki i cukru

Muffinki idealnie nadają się jako posiłek okołotreningowy, polecam. Makro na końcu.
Są słodkie, pyszne i nie zawierają cukru (choć to kwestia tego co dodacie do ciasta).
Przepis podaję na ciasto bazowe, do którego ja dziś dodałam jabłka i czarne porzeczki. Można do formy, upiec jako babkę, polecam kombinować! :)
Składniki podam według gramatury, jeśli macie batata większego, mniejszego- proporcje się zmienią.
Ja do moich użyłam również odżywki białkowej, oczywiście jest to opcjonalne, ja po prostu użyłam trochę zamiast mąki żeby wyszło  bardziej korzystne dla mnie makro.
Tymczasem...

Muffinki z batatów bez mąki i cukru
Składniki na 11 muffinek:
1 batat (370g),
3 jajka (170g),
Płatki owsiane 180g,
Opcjonalnie: odżywka białkowa 60g (można zamienić większą ilością płatków),
Średnie jabłko (120g),
Słodzik (w moim przypadku 15 tabletek stewii, polecam też zblendować daktyle),
Opcjonalnie odrobina cynamonu,
Pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie:
1. Batata obrałam, pokroiłam na mniejsze kawałki, zalałam wodą i ugotowałam (musi być tak miękki, by można było rozdusić go bez problemu widelcem).
2. W międzyczasie zblendowałam płatki owsiane, aby powstał bardziej proszek.
3. Ugotowane bataty rozdusiłam widelcem, dodałam resztę składników i zblendowałam. Masa powinna być dosyć gęsta.
4. Dodałam pokrojone w kostkę jabłka.
5. Przełożyłam do kokilek na dwie warstwy, pomiędzy dodałam porzeczki co jest również opcjonalne.
6. Piekłam w 180 st (góra, dół) przez 25 min.

Polecam serdecznie, najlepiej kosztować na ciepło!

Makro na jedną porcję (ok. 88g)
Kalorie 136,
Tłuszcz 2,59g,
Węglowodany 18.45g,
Cukry 2.9g,
Białko 8.99g.

Makro na 100g:
Kalorie 154,
Tłuszcz 2.94g,
Węglowodany 20.96g,
Cukry 3.4g,
Białko 10.1g.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz