poniedziałek, 6 lutego 2017

Pieczona papryka faszerowana

Bez zbędnego gadania, że mnie tu dawno nie było: wracam z przepisem na pieczoną paprykę faszerowaną- wynik mojej weny urodzinowej.


Składniki na dwie porcje:
Dwie papryki,
Jedna pierś z kurczaka,
Opcjonalnie 100 g mięsa wieprzowego mielonego,
Pół cebuli,
Jeden średni pomidor,
Opcjonalnie ajwar (pasta z papryki),
Opcjonalnie odrobina sera feta,
5 łyżek kaszy jaglanej.

Przygotowanie: 
1. Mięso podsmażyłam, dodałam przyprawę meksykańską (nie dodawałam oleju).
2. Dodałam pomidora i cebule, odparowałam większość wody z patelni.
3. Wstawiłam kaszę jaglaną.
4. Wycięłam i wyjęłam pestki z papryki.
5. Nafaszerowałam paprykę gotowymi składnikami. Na samą górę dodałam dosłownie odrobinę sera.
6. Włożyłam paprykę do naczynia żaroodpornego, dolałam jedną szklankę wody.
7. Piekłam 20 min pod przykryciem w temp. 180 st, później przez 10 min w 180 st bez przykrycia i na końcu włączyłam grillowanie (250st) przez 15 min (tylko dlatego, że nie miałam czasu czekać, aż w niższej temperaturze się wszystko zrobi :)

Porcja bez kaszy jaglanej ma ok:
312 kcal,
Tłuszcz 11,7g
Węglowodany 9.8g
Błonnik 3.3 g
Białko 42.05g 

Polecam, pyszne i sycące. Dla mnie była opcja bez kaszy jaglanej, ze względu na to, że aktualnie jem dwa posiłki białkowo-tłuszczowe i dwa weglowodanowe (warzywa są do każdego posiłku, nie liczę stricte jako węgle).
Pozdrawiam i życzę smacznego :)





1 komentarz:

  1. Pierwszy raz widzę taki przepis, ale tak mi sie spodobal że jutro zrobię i ja :) świetny post

    OdpowiedzUsuń